Btw-aangifte

De meeste zelfstandigen zijn btw-plichtig en moeten op hun facturen 6%, 12% of 21% btw aanrekenen. Het btw bedrag wat u vervolgens ontvangt van uw klanten moet u aangeven, omdat u dit als belasting dient af te dragen. Daarnaast heeft u ook btw betaald over uw aankopen. Dit btw bedrag mag u weer terugvragen. Het totaal aan af te dragen en terug te vragen btw maakt uw btw-aangifte. In dit artikel leest u alles over de regels rondom de btw-aangifte, het doen van de btw-aangifte en het indienen van de btw-aangifte.

Inhoud

Als zelfstandige voor de Belgische wetgeving moet u periodiek btw aangifte doen indien u btw-plichtig bent. U bent hier echter van vrijgesteld in de volgende gevallen:

 • Als uw onderneming onderworpen is aan de vrijstellingsregeling.
 • Als uw onderneming onderworpen is aan de bijzondere landbouwregeling.
 • Als uw onderneming uitsluitend leveringen van goederen of diensten verricht die zijn vrijgesteld door artikel 44 van het Btw-Wetboek en waarvoor u geen recht op aftrek van btw heeft.
 • Als uw onderneming bepaalde activiteiten uitvoert, waarbij u geen gebruik maakt van het recht op aftrek van de btw.
 • Als uw onderneming een jaarlijkse omzet heeft van minder dan 25.000 euro kunt u worden vrijgesteld van de btw.

De meeste starters dienen hun btw-aangifte om de drie maanden in. Dat moet ten laatste op de 20ste dag van de maand die volgt op het afgeronde kwartaal. U kunt er ook voor kiezen om maandelijks de btw-aangifte te doen. Het maandelijks doen van de aangifte is verplicht zodra u meer dan € 2.500.000 omzet per jaar heeft.

De periodieke btw-aangifte kunt u op elektronische wijze online indienen via de Intervat toepassing. U kunt daar inloggen en de btw-aangifte indienen. De bedragen die u dient aan te geven kunt u uit uw boekhoudprogramma halen. Indien u gebruik maakt van ons boekhoudprogramma (Silvasoft) dan kunt u ook een XML bestand downloaden, die u kunt uploaden bij Intervat. Uw aangifte is dan in een paar muisklikken verstuurd! Lees meer over ons boekhoudprogramma.

In bepaalde gevallen mag u uw aangifte op papier indienen. Dit is toegestaan wanneer: u niet beschikt over de nodige informaticamiddelen, of een buitenlandse gevolmachtigde uw btw-aangifte indient, of in geval van technische problemen.

Let op dat u hiervoor wel een ondertekende, schriftelijke verklaring met de redenen moet indienen bij uw bevoegde kantoor. U moet daar ook blanco aangifte-formulieren (nr 625) aanvragen en ze naar het scanningcentrum sturen. Beschikt u dus over een PC en internet toegang, dan is het sterk aan te raden om uw aangifte in te dienen via de digitale Intervat toepassing.

Als u te laat bent met uw btw-aangifte dan kunt u een flinke boete verwachten. Twijfelt u over wanneer u de aangifte moet indienen? Bekijk dan de kalender uitgegeven door de FOD (dat is de Belgische Federale Overheidsdienst voor Financiën). In deze kalender vindt u de exacte uiterste datums waarop u de aangiftes dient in te dienen.

Wanneer u een fout heeft gemaakt in de aangifte kunt u de aangifte opnieuw indienen voor de uiterste datum waarop u de aangifte kunt indienen. U kunt dit ook corrigeren in een volgende aangifte in de roosters [61] en [62] (btw regularisaties). Heeft u een fout gemaakt en niet op tijd gecorrigeerd of niet correct opgelost, dan kunt u alsnog een boete verwachten! Daarom is het altijd aan te raden om een boekhouder te raadplegen als u twijfelt over uw btw-aangifte.

Met de boekhoudsoftware van Silvasoft kunt u eenvoudig en snel uw gehele boekhouding doen. Op elk gewenst moment kunt u een btw-overzicht over een bepaalde periode bekijken. Dit btw-overzicht kunt u direct overnemen bij het doen van uw btw-aangifte via de Intervat toepassing. Silvasoft rekent hierbij alles automatisch voor u uit op basis van uw verkopen en aankopen. U kunt ook een XML downloaden om uw aangifte foutloos en snel in te dienen bij de Intervat toepassing.

De kosten voor de volledige boekhoudmodule van Silvasoft zijn slechts € 9,95 excl. btw per maand. Wilt u het ook eens uitproberen? Vraag dan gratis en vrijblijvend een proefaccount aan voor 30 dagen. Behalve het automatisch laten berekenen en eenvoudig indienen van uw btw-aangifte kunt u met de Silvasoft boekhoudsoftware ook:

 • Volledig boekhouden volgens de Belgische wetgeving voor slechts € 12,50 excl. btw per maand.
 • Eenvoudig uw aankopen en verkopen inboeken.
 • Overzichtelijke rapportages over uw kosten, omzet en winst bekijken.
 • CODA bankafschriften importeren en automatisch verwerken in uw boekhouding.
 • Overzichtelijke rapportages over uw kosten, omzet en winst bekijken.
 • Btw-aangifte, IC-opgave en jaarlijkse klantenlisting berekenen.
 • Gratis gebruik maken van de uitgebreide CRM functies van Silvasoft.
 • Voor slechts € 5,- excl. btw per maand meer kunt u ook uw klanten (PDF) facturen versturen in uw eigen huisstijl.

PRIJZENGRATIS UITPROBEREN

Hieronder ziet u een voorbeeld van de Silvasoft bedrijfssoftware en hoe Silvasoft per kader voor alle roosters de aan te geven bedragen overzichtelijk presenteert.

Btw-aangifte berekening van Silvasoft

Klik op de afbeelding om te vergroten

Tags: btw aangifte | periodieke btw aangifte | online btw aangifte | btw aangifte programma | intervat btw aangifte