Btw-aangifte

De meeste zelfstandigen zijn btw-plichtig en moeten op hun facturen 6%, 12% of 21% btw aanrekenen. Het btw bedrag wat u vervolgens ontvangt van uw klanten moet u aangeven, omdat u dit als belasting dient af te dragen. Daarnaast heeft u ook btw betaald over uw aankopen. Dit btw bedrag mag u weer terugvragen. Het totaal aan af te dragen en terug te vragen btw maakt uw btw-aangifte. In dit artikel leest u alles over de regels rondom de btw-aangifte, het doen van de btw-aangifte en het indienen van de btw-aangifte.

Inhoud

Als zelfstandige voor de Belgische wetgeving moet u periodiek btw aangifte doen indien u btw-plichtig bent. U bent hier echter van vrijgesteld in de volgende gevallen:

 • Als uw onderneming onderworpen is aan de vrijstellingsregeling.
 • Als uw onderneming onderworpen is aan de bijzondere landbouwregeling.
 • Als uw onderneming uitsluitend leveringen van goederen of diensten verricht die zijn vrijgesteld door artikel 44 van het Btw-Wetboek en waarvoor u geen recht op aftrek van btw heeft.
 • Als uw onderneming bepaalde activiteiten uitvoert, waarbij u geen gebruik maakt van het recht op aftrek van de btw.
 • Als uw onderneming een jaarlijkse omzet heeft van minder dan 25.000 euro kunt u worden vrijgesteld van de btw.

De meeste starters dienen hun btw-aangifte om de drie maanden in. Dat moet ten laatste op de 20ste dag van de maand die volgt op het afgeronde kwartaal. U kunt er ook voor kiezen om maandelijks de btw-aangifte te doen. Het maandelijks doen van de aangifte is verplicht zodra u meer dan € 2.500.000 omzet per jaar heeft.

De periodieke btw-aangifte kunt u op elektronische wijze online indienen via de Intervat toepassing. U kunt daar inloggen en de btw-aangifte indienen. De bedragen die u dient aan te geven kunt u uit uw boekhoudprogramma halen. Indien u gebruik maakt van ons boekhoudprogramma (Silvasoft) dan kunt u ook een XML bestand downloaden, die u kunt uploaden bij Intervat. Uw aangifte is dan in een paar muisklikken verstuurd! Lees meer over ons boekhoudprogramma.

In bepaalde gevallen mag u uw aangifte op papier indienen. Dit is toegestaan wanneer: u niet beschikt over de nodige informaticamiddelen, of een buitenlandse gevolmachtigde uw btw-aangifte indient, of in geval van technische problemen.

Let op dat u hiervoor wel een ondertekende, schriftelijke verklaring met de redenen moet indienen bij uw bevoegde kantoor. U moet daar ook blanco aangifte-formulieren (nr 625) aanvragen en ze naar het scanningcentrum sturen. Beschikt u dus over een PC en internet toegang, dan is het sterk aan te raden om uw aangifte in te dienen via de digitale Intervat toepassing.

Als u te laat bent met uw btw-aangifte dan kunt u een flinke boete verwachten. Twijfelt u over wanneer u de aangifte moet indienen? Bekijk dan de kalender uitgegeven door de FOD (dat is de Belgische Federale Overheidsdienst voor Financiën). In deze kalender vindt u de exacte uiterste datums waarop u de aangiftes dient in te dienen.

Wanneer u een fout heeft gemaakt in de aangifte kunt u de aangifte opnieuw indienen voor de uiterste datum waarop u de aangifte kunt indienen. U kunt dit ook corrigeren in een volgende aangifte in de roosters [61] en [62] (btw regularisaties). Heeft u een fout gemaakt en niet op tijd gecorrigeerd of niet correct opgelost, dan kunt u alsnog een boete verwachten! Daarom is het altijd aan te raden om een boekhouder te raadplegen als u twijfelt over uw btw-aangifte.

Met de boekhoudsoftware van Silvasoft kunt u eenvoudig en snel uw gehele boekhouding doen. Op elk gewenst moment kunt u een btw-overzicht over een bepaalde periode bekijken. Dit btw-overzicht kunt u direct overnemen bij het doen van uw btw-aangifte via de Intervat toepassing. Silvasoft rekent hierbij alles automatisch voor u uit op basis van uw verkopen en aankopen. U kunt ook een XML downloaden om uw aangifte foutloos en snel in te dienen bij de Intervat toepassing.

De kosten voor de volledige boekhoudmodule (inclusief CRM module) van Silvasoft zijn slechts € 12,95 excl. btw per maand. Wilt u het ook eens uitproberen? Vraag dan gratis en vrijblijvend een proefaccount aan voor 30 dagen. Behalve het automatisch laten berekenen en eenvoudig indienen van uw btw-aangifte kunt u met de Silvasoft boekhoudsoftware ook:

 • Volledig boekhouden volgens de Belgische wetgeving voor slechts € 12,95 excl. btw per maand.
 • Eenvoudig uw aankopen en verkopen inboeken.
 • Overzichtelijke rapportages over uw kosten, omzet en winst bekijken.
 • CODA bankafschriften importeren en automatisch verwerken in uw boekhouding.
 • Overzichtelijke rapportages over uw kosten, omzet en winst bekijken.
 • Btw-aangifte, IC-opgave en jaarlijkse klantenlisting berekenen.
 • Gratis gebruik maken van de uitgebreide CRM functies van Silvasoft.
 • Voor slechts € 7,45,- excl. btw per maand meer kunt u ook uw klanten (PDF) facturen versturen in uw eigen huisstijl.

PRIJZENGRATIS UITPROBEREN

Hieronder ziet u een voorbeeld van de Silvasoft bedrijfssoftware en hoe Silvasoft per kader voor alle roosters de aan te geven bedragen overzichtelijk presenteert.

Btw-aangifte berekening van Silvasoft

Klik op de afbeelding om te vergroten

Tags: btw aangifte | periodieke btw aangifte | online btw aangifte | btw aangifte programma | intervat btw aangifte